Nyt fra gården
-
Stillingsopslag: Blæksprutte med grøn erfaring
Brænder du for det grønne og har du lyst til at gøre en forskel for folk på kanten af arbejdsmarkedet? Grantoftegaard søger en ny medarbejder med en relevant jordbrugsfaglig eller håndværksmæssig baggrund, som vil være med til at skabe gode og trygge fællesskaber for unge med særlige behov og borgere i beskæftigelsesforløb. Din daglige gang vil være på vores økologiske landbrug i Ballerup, hvor vi dyrker grøntsager og naturpleje, samt opkvalificerer og uddanner folk på kanten af arbejdsmarkedet. Du vil primært være tilknyttet vores Naturpleje, der bl.a. har ansvar for vores dyrehold. Om dig:Du har en relevant jordbrugsfaglig eller anden håndværksmæssig baggrund.Du har gerne erfaring fra en lignende socialøkonomisk virksomhed.Du trives med varierende opgaver, hvor man hjælper hinanden ved behov.Du arbejder ud fra en anerkendende og ressourceorienteret tilgang. Vi:Har et rummeligt arbejdsfællesskab, hvor den økologiske landbrugsdrift, dyrene og naturplejen danner ramme om faglig, personlig og social opkvalificering af borgere mod job og uddannelse.Vi er 14 dedikerede medarbejdere med en lang række fagligheder og solid erfaring og ekspertise indenfor det givne felt, vi arbejder med. Send din ansøgning til: grandtoftegaard@grantoftegaard.dkMrk: Jobansøgning.Opstart efter aftale.Løn- og ansættelsesvilkår i henhold til gældende 3F overenskomst.
-
Fra Grantoftegaard til Hotel- og Restaurantskolen
Rikke startede praktik i Grantoftegaards køkken i sommeren 2021. Her var hun med til den daglige produktion af mad til Grantoftegaard, samt forplejning til de gæster, der lejer gårdens mødelokaler. "Det er helt underligt nu at tænke på, hvor skidt jeg havde det, da jeg startede. Det føles så langt væk. Jeg vidste ikke, hvad jeg ville med mit liv og var ret fortvivlet. Forløbet på Grantoftegaard har lært mig så meget. F.eks. hvor meget kærlighed, der skal til for, at man kan få det godt igen. Og det har jeg fået her. Det er et fantastisk sted, der virkelig får en til at tro på sig selv" – fortæller Rikke. Efter en tid med vores kok, Georgios, og de andre deltagere i køkkenet, kom Rikke i praktik hos en af Grantoftegaards eksterne virksomhedspartnere. De så også Rikkes lysende potentiale, og tilbød hende et job. Men Rikkes ambitioner stoppede ikke her. Hendes glæde for køkkenfaget har nu ført til, at hun nu er kommet ind på Hotel- og Restaurantskolen. Vi er så glade for, at hun i denne uge har valgt at tage sin korte uddannelsespraktik hos os og selvfølgelig mest af alt, at Rikke er kommet godt videre. Tillykke!
Læs mere -
Læmmesæson 2023
Åben Stald: Hils på de nyfødte lam D. 17. - 27. aprilHverdage: kl. 9-14Weekender: kl. 9-12 Årets læmmesæson er på trapperne og Grantoftegaard giver alle mulighed for at komme tæt på de små nyfødte lam og måske overvære en læmning, når vi holder åbent i alle staldene. Det er ikke en enkelt læmmedag som før i tiden, men i stedet en læmmeperiode, hvor vi forventer, at størstedelen af fårene læmmer. I april står vores 45 drægtige får til at læmme 79 små uldtotter. Kostalden er også åben, hvor de små nyfødte kalve vokser sig store af mælk fra deres mor, nok til at også de kan komme på græs ligesom lammene. HestevognenOnsdag d. 19. kl. 10-12Fredag d. 21. kl. 10-12Onsdag d. 26. kl. 10-12Fredag d. 28. kl. 10-12
Læs mere -
Ny direktør hos Fonden Grantoftegaard
Den socialøkonomiske virksomhed Grantoftegaard skal fremover ledes af en stærk, social profil Den 1. februar tiltræder Maria Pagels som direktør i Fonden. Hun afløser dermed Tanja Höper, som i godt 5 år har stået i spidsen for Grantoftegaard og ledt Fonden trygt gennem både Corona-krisen og en komplet omstrukturering af driften. Fondens nye direktør, der har solid erfaring med både socialøkonomi og sårbare mennesker, udtaler: – Jeg glæder mig til, sammen med Grantoftegaards mange dedikerede medarbejdere og samarbejdspartnere, at videreudvikle og være en del af det unikke fællesskab, Grantoftegaard er for sårbare mennesker og de mange besøgende på den smukke gård. Grantoftegård skaber – gennem sit økologiske landbrug – trygge og udviklende rammer for sårbare borgere, som oplever at være del af et fællesskab, får øget livskvalitet og tilegner sig nye kompetencer, så de bliver klar til job eller uddannelse. Det generelle øgede fokus på både klima og mental trivsel tydeliggør behovet for effektfulde indsatser på begge områder og Fondens bestyrelsesformand John Westhausen udtaler: – Det er for mig helt tydeligt, at der er behov for et endnu større fokus på at skabe meningsfulde jobs til alle – også dem på kanten af samfundet. Derfor er vi også utrolig glade for vores meget brede samarbejde indenfor både klimadagsordenen og beskæftigelsesindsatsen med Ballerup Kommune. Og vi har faktisk også efterhånden brede og solide samarbejder med alle de omkringliggende kommuner. Det vil vi have endnu mere fokus på i de kommende år. Grantoftegaard skaber hvert år en meningsfuld hverdag for omkring 80-100 personer, hvoraf rigtig mange kommer godt videre i uddannelse eller beskæftigelse. For yderligere information:Bestyrelsesformand John Westhausen, grantoftegaard@grantoftegaard.dk Fakta om Grantoftegaard:Grantoftegaard er en socialøkonomisk virksomhed, hvor det praktiske arbejde i naturen og pasning af dyr, bruges målrettet til udvikling af arbejdsevne for udsatte borgere. I tæt samarbejde med kommuner og andre aktører tilrettelægger Grantoftegaard individuelle forløb, hvor borgeren får arbejdsopgaver i landbrug eller køkken og indgår i sociale fællesskaber. Det er med til at skabe en personlig udvikling og en meningsfuld hverdag. Samtidig får borgeren nye faglige kvalifikationer og hjælp til at tage de vigtige skridt på vej mod job og uddannelse. Fakta om Maria Pagels: Maria Pagels har arbejdet med socialøkonomi de sidste 8 år, først på Grennessminde i Taastrup og senest i Settlementet på Vesterbro, samt i Siu-Tsiu i Grønland, der støtter unge med særlige behov til et liv med uddannelse, job og kolleger.
Læs mere -
En økologisk 'Jord til bord' juleoplevelse
I de fire adventsweekender har vi traditionen tro kræset om at skabe en vidunderlig juleoplevelse på gården og i år har vi arrangeret en særlig 'Jord til bord' pop-up i samarbejde med kokkene Peter og Rasmus. Som noget nyt, inviterer vi til fællesspisning i december de 3 fredage op til julaften. Peter og Rasmus har udviklet en udsøgt smagsoplevelse i form af en vegetarisk vintermenu bestående af 3-retter, lavet af sæsonale og lokale råvare fra Grantoftegård, og andre lokale regerative producenter. De passionerede kokke slår dørene op til pop-up restauranten der kræser om kvalitet og samler os omkring et smagsfuldt og nærende måltid skabt med omtanke for naturen, biodiversiteten og nysgerrigeheden på hvordan vi kan bebo verdenen på en bæredygtig måde. Middagen vil blive serveret i skæret af levende lys og bestå af en 3-retters vegetarisk vintermenu lavet af årstidens økologiske grøntsager. Det vil være muligt at købe særligt udvalgt naturvin og kombucha. Da der er begrænset plads og for at undgå madspild, skal der bookes bord på forhånd igennem vores øko-butik. Fra fredag til søndag vil du kunne nyde en lækker frokost, æbleskiver, gløgg og varm kakao mm. i vores hyggelige stue. Alle adventsweekender Fredag, lørdag og søndag: 10 - 17 Fællesspisning Fredag d. 2 december kl. 18.30 Fredag d. 9 december kl. 18.30 Fredag d. 16 december kl. 18.30 Book her
Læs mere -
Økologisk julemarked på Grantoftegaard
Mens dagene bliver stadig kortere, spreder lyset og hyggen sig på gården og vi er i fuld sving med årets juleforberedelser.Vi glæder os utroligt meget til at slå stalddørene op til vores julemarked som vil finde sted alle 4 adventsweekender og vil kræse omkring økologisk mad, natur, håndværk og fællesskab. Økologiske grøntsager, hestevognstur og besøg dyrene i staldene Hestevognen vil suse igennem det smukke vinterlandskab i Pederstrup og som altid kan du handle årstidens lækre økologiske grøntsager i stadevognen. Glem ikke at hilse på alle dyrene i stalden og hvem ved… Måske du får et glimt af nissen.. Gløg, varm kakao og en lækker frokost hos gårdcaféen Vi inviterer til advent på gårdcaféen alle weekenderne op jul . Du vil kunne dufte den varme gløg igennem lugen og nyde en økologisk frokost i vores varme stue. Økologiske juletræ og pop-up gårdbutik med bæredygtige julegaver På gårdspladsen kommer de smukkeste økologiske juletræer til at stå klar til at komme hjem og pryde stuerne i det ganske land. Igen i år er vi så heldige at @MindMoverDk , der hjælper unge mennesker i aktivering, står for juletræssalget. Når du køber et “Alletiders Juletræ”, giver du samtidig en skilling til tre stærke formål: @verdensskove @danskehospitalsklovne og @moedrehjaelpen.dk.Som noget nyt vil vi have en pop-up gårdbutik som vil bugne af julegavemuligheder med særligt udvalgte kvalitetsprodukter der er produceret med omtanke for miljøet. Workshops, julesture og happenings Hver lørdag og søndag kan man enten deltage i bæredygtige workshops eller opleve en speciel happening hvor vi sammen, voksne og børn, gamle og nye venner, samles omkring håndværket og fordybelse.Alle dage vil der være mulighed for at lave papirklip og juledekorationer af naturelige materialer. Besøgsinformationer Åbent 10-17 alle adventsweekender fredag, lørdag og søndag: Juletræsalg, gårdbutik, julestue, gårdcafé og besøg dyrene i stalden. Lørdag: Workshop 11-16 + hestevogn Søndag: Happening 13.00 + hestevogn
Læs mere -
Skovens økosystem som model til fremtidens landbrug – Ernst Götsch
I sidste uge havde Grantoftegaard besøg af Ernst Götsch som er igang med at hjælpe Josipa Bicanic med at etablere Grantoftegaards nye skovlandbrug.I den forbindelse inviterede vi interessede indenfor og det var en fornøjelse at se vores gamle svalestald lyse op af liv. Eventet var komplet udsolgt og folk var kommet fra nær og fjern for at høre Ernst Götsch foredrag "Skovens økosystem som model til fremtidens landbrug."Verdens landbrug står overfor enorme udfordringer, men der er genopbyggende dyrkningsmetoder der både kan producere mad, binde kulstof i jorden og samarbejde med naturen.Ernst forklarede om hans liv af studier og hvordan vi kan bruge naturlige økologiske processer til at genskabe skovens økosystem som model til fremtidens landbrug hvor biodiversiteten kan trives. Du kan se hele foredraget her: (Link kommer snart) Anden film: Olhos D’agua Farm - Ernst Götsch
Læs mere -
TALK | Skovens økosystem som model til fremtidens landbrug – Ernst Götsch
Grantoftegaard inviterer til en spændende samtale omkring fremtidens madproduktion. Biodiversiteten er i frit fald og verdens landbrug står overfor enorme udfordringer, men der er genopbyggende dyrkningsmetoder der både kan producere mad, binde kulstof i jorden og samarbejde med naturen. Ernst Götsch (f. 1948) har udviklet et system ved navn syntropisk landbrug. Han har observeret skovens naturlige tilblivelse og ladet sig inspirere til en madproduktion som ikke modarbejder det oprindelige økosystem. Vores landskab kendes i dag som det "åbne land" - kom med til et foredrag der undersøger en fremtid der har rødder i fortiden. Danmark er oprindelig et skovland, så for at dyrke mad produceret i balance med naturen, viser undersøgelser at vi skal væk fra et landskab domineret af endeløse monokulturmarker. Sammen med Ernst Götsch, Josipa Bicanic og Grantoftegaard undersøger vi hvordan vi kan bruge naturlige økologiske processer til at genskabe skovens økosystem som model til fremtidens landbrug hvor biodiversiteten kan trives. Ernst Götsch Ernst blev født i 1948 i Schweiz. Han arbejdede som forsker i plantegenetik når han fik følgende tanke: Hvorfor prøver vi at tilpasse planter og ændre deres genetik, så de kan trives i et miljø, som ikke er favorabel for dem? Hvorfor skaber vi ikke betingelser, så planterne, som er evoleret over millioner af år, kan trives? Han vendte det hele på hovedet og begyndte at fokusere på at skabe det rigtige miljø for planternes trivsel. Hans metode er i bund og grund at efterligne naturen, hvor han imiterer den naturlige proces for plantesuccession.I dag bor han på gården Fazenda Olhos D’Água omkredset af 480 ha regnskov, størstedelen har han selv regenereret. I dag producerer hans skovøkosystem forskellige frugter, tømmer, og eftertragt kakao af høj kvalitet. Han kalder sin metode for syntropisk landbrug, hvor syntropi, i modsætning af entropi, referer til naturens naturlige stræben mod kompleksitet og biodiversitet. I de sidste år har Ernst afholdt kurser i hele verden og inspireret mange til at dyrke efter hans syntropiske principper. Derudover holder han oplæg og tager konsulentopgaver. Det hvad er mest spændende med Ernst’s system er, at han viser, hvordan mennesker kan være positive og nødvendige medskabere af funktionelle skovøkosystemer. Skovøkosystemer som producerer store mængder af mad og andre produkter til mennesker, mens de regenererer jorden, omdanner CO2 til mad for mennesker og mikrober, og fremmer biodiversiteten. Praktisk information • Husk at book din billet her • Tid: 12. oktober 2022 kl. 15:30 – 18:00 • Sted: Svalehallen, Grantoftegaard. Pederstrupvej 69, Ballerup. • Vi sørger for let forplejning. Eventet finder sted i en uopvarmet bygning, så sørg for at klæde dig godt på. • OBS: Eventet forgår på engelsk.
Læs mere -
Økologisk høstfestival
Hop i kornet, sig hej til dyrene, dans til sød musik og deltag i utallige aktiviteter som inviterer ud i vores smukke natur og tættere på landbrugslandskabet. Den første lørdag i september, er det en fast tradition, at vi på Grantoftegaard fejrer årets høst. Vi har omsider fornøjelsen af at løfte sløret for et program der er sammenstrikket af et væld af boder, madoplevelser, lege og aktiviter der kræser omkring økologi, natur, fællesskab og bæredygtighed. I år har vi en ambition om at stille skarpt på vores fælles spisekammer og fremtidens bæredygtige landbrug og har sammensat en talk-scene og et workshop-program som har et kritisk og ungt indspark. Fremtidens bæredygtige landbrug vil blive båret af nye generationer og derfor er det vigtigt at inkluderer de unge i samtalen om, hvordan vi kan omlægge og dyrke vores marker for at beskytte mennesker, dyr og natur og skabe en kollektiv refleksion af hvordan vi bebor verdenen og hvordan vi kan aktivere en revolution af vores fælles landbrug. Kom forbi til en dag med landlig harmoni i den smukke landsby Pederstrup hvor man kan se, røre, lugte og smage på økologien. Der vil være oplevelser for både store og små og det bliver en eventyrlig dag hvor der er tænkt på alle. Så sæt et stort kryds i kalenderen og læg vejen forbi Grantoftegaard d. 3 september hvor vi glæder os til at byde jer velkommen kl. 10 – 17. 𝐆𝐀̊𝐑𝐃𝐒𝐏𝐋𝐀𝐃𝐒𝐄𝐍 • 𝟏𝟎.𝟎𝟎 – 𝟏𝟕.𝟎𝟎 •• Marked med delikatesser, håndværk og specialprodukter• Økologisk mad og drikke• Kaffe og kage 𝐓𝐀𝐋𝐊𝐒𝐂𝐄𝐍𝐄 𝐑𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐨𝐧𝐞𝐧 𝐚𝐟 𝐥𝐚𝐧𝐝𝐛𝐫𝐮𝐠𝐞𝐭 • 11.30 – 12.15 • 𝐄𝐧 𝐧𝐲 𝐟𝐫𝐞𝐦𝐭𝐢𝐝𝐬𝐟𝐨𝐫𝐭æ𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠 en samtale m. landskabsarkitekten Julie Lecuelle og kunstneren Carl Plum • 12.30 – 13.15 • 𝐅𝐨𝐫𝐛𝐢𝐧𝐝𝐞𝐥𝐬𝐞𝐧 𝐭𝐢𝐥 𝐥𝐚𝐧𝐝𝐛𝐫𝐮𝐠𝐞𝐭 en samtale m. Lærke Lyhne, alkymist uddannet økologisk landkvinde fra Kalø og Aja Kjerrumgaard og Ellen Obdrup, elever på den Regenerative Jordbrugsskole • 14.00 – 14.45 • 𝐄𝐭 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐭 𝐦𝐚𝐝𝐬𝐲𝐬𝐭𝐞𝐦 en samtale m. Niels Plum, geograf og Maria Kamilla Larsen, kurator og cand. mag i kunsthistorie • 15.00 – 15.45 • 𝐇𝐯𝐨𝐫𝐝𝐚𝐧 𝐬𝐤𝐚𝐛𝐞𝐫 𝐯𝐢 𝐟𝐨𝐫𝐚𝐧𝐝𝐫𝐢𝐧𝐠? En samtale m. Brenda Roslyng fra The Collective Against Environmental Racism og Klara Sørensen fra Den Grønne Studenterbevægelse 𝐋𝐈𝐕𝐄 𝐌𝐔𝐒𝐈𝐊• 10.00 • TBA• 13.15 • Spektrum v/Center for Autisme• 15.45 • Elias Bender Rønnenfelt• 16.30 • TBA 𝐒𝐓𝐀𝐃𝐄𝐕𝐎𝐆𝐍𝐄𝐍 𝐎𝐆 𝐆𝐄𝐃𝐄𝐅𝐎𝐋𝐃𝐄𝐍 • 𝟏𝟎.𝟎𝟎 – 𝟏𝟕.𝟎𝟎 •• Grantoftegaard’s salg af øko bland-selv grøntsager• Køb ind i gårdcaféen: @Kokken og Kunstneren• Besøg dyrene i folden• Ponyridning• Kom tæt på landbrugsmaskinerne• Lege som i gamle dage• Mød os fra gården og hør om Social Farming• Bi-skattejagt: Kalder alle skattejærgere, vi har brug for hjælp til at redde bierne 𝐒𝐓𝐀𝐋𝐃𝐄𝐍𝐄• 10.00-14.00 • Fåreklipning• 11.30-14.00 • Hyrdehundeopvisning• 10.00-17.00 • Kornhop• 11.00-15.00 • Kør en tur i hestevognen• 12.30-13.30 • Markvandring 𝐖𝐎𝐑𝐊𝐒𝐇𝐎𝐏 • 𝟏𝟎.𝟎𝟎 – 𝟏𝟕.𝟎𝟎 •• Fra uld til garn – lær at spinde i hånden• Eco-Print & Tie-Dye af tekstiler med naturen• Fra skrald til kunst 𝐇𝐈𝐋𝐒 𝐏𝐀̊ 𝐎𝐆 𝐇Ø𝐑 𝐎𝐌• Grønt Råd• Dansk Naturfredningsforening• Mød Verdens Børn• Fotoudstilling af Thomas Olsen 𝐌𝐀𝐃 𝐎𝐆 𝐃𝐑𝐈𝐊𝐊𝐄• DRYS salg af øko grøntsager @drys.nu• Kaffe og kage• Økomad, drikke og søde sager
Læs mere -
Et skridt tættere på drømmen
Vi er utrolig stolte af Marie som nu er et skridt tættere på drømmen om at blive mediegrafiker. Hun har lige fået den gode nyhed at hun kan påbegynde sin uddannelse efter sommeren. Da Marie startede på Grantoftegaard havde hun nogle afbrudte studieforløb bag sig, og hun vidste ikke hvad hun ville. Marie har kæmpet med en psykisk sårbarhed som har gjort det vanskeligt for hende at fastholde uddannelse. Under forløbet på Grantoftegaard har Marie været en del af Gartneriet, hvor hun både deltager i det praktiske arbejde, ligesom hun nyder at være en del af et fint fællesskab på holdet. Sideløbende hermed, har hun deltaget i behandlingsforløb for sin sygdom, og har lagt en kæmpe indsats sammen med sin behandler, som nu bærer frugt. Alle deltagere der er i forløb på Grantoftegaard, har en socialrådgiver tilknyttet som vejleder. Marie har, som en del af sit forløb, deltaget i uddannelsesafklarende samtaler med sin vejleder, og er kommet frem til, at hun gerne vil være mediegrafiker. Hun har således søgt ind og har indtil nu afventet svar. Nu er vi alle jublende glade på Maries vegne over at hun kan påbegynde sin næste rejse. Et stort tillykke herfra Grantoftegaard.
Læs mere