Søren

”Hårdt, men fedt! Altid en god tone med forståelse for ens begrænsninger.”

Så kort kan Søren sammenfatte et blik tilbage på det forløb, han gennemgik på Grantoftegaard i 2015. Vejlednings- og opkvalificeringsforløbet gav ham det løft, som han manglede, til at komme videre med sin drøm om at blive kok.

– Jeg havde en indre stemme, som altid sagde: ”Er jeg nu god nok, kan jeg nu klare det?”. Det fik jeg modvist gang på gang, da jeg var på Grantoftegaard. Jeg fik hele tiden flyttet mine grænser for, hvad jeg troede, jeg kunne, siger Søren og tilføjer:

– Da jeg startede på Grantoftegaard for to år siden, kunne jeg klare fire timer om ugen. Nu har jeg lige haft 42 arbejdstimer på tre dage på den restaurant, hvor jeg er i lære som kok. Og det er fedt – at min grænse ikke er min grænse, og at bevise at jeg kan – selvom jeg for et par år siden ramte bunden.

Var omringet af gode eksempler
Søren er 27 år og har skullet flytte en del sten på sin vej, blandt andet angst, depression, et hashmisbrug, en massiv overvægt, et afbrudt grundforløb på Hotel & Restaurantskolen og et afbrudt forløb på Grantoftegaard. I dag – 80 kilo lettere, en hashpsykose klogere og et gennemført forløb på Grantoftegaard er han tættere på sit mål end nogensinde før: En uddannelse som kok.

– Min min drøm om at arbejde med fødevarer stammer fra evner og erfaring med mad, men også fra viden om gode råvarer, økologi, miljø og det at få lov til at inspirere andre til et sundere, slankere, stærkere liv, siger Søren, og fortsætter:

– På Grantoftegaard fik jeg forståelsen – de vidste, hvad jeg havde gennemgået, så jeg kunne ikke skuffe nogen. Og de vidste, hvad jeg havde brug for, også når det var et par dage for mig selv. Samtidig var jeg omringet af gode eksempler – de andre deltagere, som kom videre med deres liv. Så jeg tænkte, at hvis jeg kan smide 80 kilo, kan jeg også resten.

Glædede mig til at komme på arbejde
På Grantoftegaard var Søren med på køkkenholdet og fik støtte af kokken George, som både delte ud af sin omsorg og faglige viden og erfaring.

– Jeg glædede mig hver dag til at komme på arbejde hos ham. Det betød alt for mig, at jeg kunne komme til at arbejde sammen med en så dygtig kok, som jeg også delte madfilosofi med. Jeg følte mig enormt heldig – også fordi de andre deltagere var med til at skabe det gode vækstmiljø, hvor man hjalp hinanden og med god stemning, siger Søren.

Via en kontakt på Grantoftegaard fik Søren mulighed for at prøve kokkejobbet af i nogle måneder på et hotel. Herfra gik turen videre til den nuværende læreplads.

– Jeg var helt vildt nervøs for, om jeg kunne klare det. Det var også et kæmpe kulturchok, men heldigvis fik jeg lov at starte blidt, og det gjorde at jeg fik mod på at prøve næste udfordring af og den næste efter det. For det var og er jo min drøm, så der var meget på spil, fortæller Søren, som her sammenfatter, hvad forløbet på Grantoftegaard har givet ham med:

– Selvtillid og en tro på mig selv. Der er jo ingen andre, som kan gøre arbejdet for dig, men jeg fik roen, pladsen og mulden til at vokse i – tryghed og klap på skulderen.

Søren har ønsket at være anonym, men Grantoftegaard er bekendt med hans rigtige identitet.