Salg af økologiske grøntsager

Honning

Grantoftegaards honning kommer fra vores egen bigård, som består af ca. 1 million summende bier fordelt i 20 bistader. De flittige bier er på vingerne fra solopgang til solnedgang hele sommeren og flyver fra bistadet i en radius på 3 km for at samle nektar og pollen. Samtidig bestøver bierne vores marker og spiller dermed en uundværlig rolle i vores landbrug, især i forhold til vores 10 ha raps- og 10ha hvidkløvermarker. Bistaderne er opsat langs vores økologiske marker, der er omgivet af moser og enge fyldt med vilde blomster og blomstrende frugttræer. Grantoftegaards bynære beliggenhed giver herudover bierne adgang til et væld af blomster fra landsbyhaverne i området. Dette terroir resulterer i en meget varieret og aromatisk honning.

Al vores honning er uopvarmet men herudover er der stor forskel på, hvordan vi behandler honningen når den er høstet. Noget bliver slynget mens andet bliver koldpresset. Det giver en lidt forskellig smag – men begge dele smager godt!

En del af vores honning bliver rørt – så fremkommer den velkendte cremede konsistens som gør honningen let at smøre på brød.

Andet lader vi forblive flydende. Den flydende honning kan begynde at krystallisere efter et stykke tid. Dette er helt naturligt og honningen er stadig fuldt anvendelig. Men hvis man ønsker den flydende konsistens tilbage, kan honningen varmes forsigtigt over et vandbad og den vil hurtigt blive flydende igen. Flydende honning er yderst velegnet i dressinger og marinader eller dryppet over is, frugt, ost, pandekager eller yoghurt.

Grantoftegaards bistader bliver passet af vores to biavlere Poul Erik Andersen og Ib Tolstrup som flytter bistaderne rundt alt efter hvilke marker der står i blomst og høster honningen løbende over året. Dette resulterer i en bred vifte af forskellige honninger som er kendetegnet af de blomster bierne har samlet nektar fra. I 2014 høster vi følgende typer honning:

Landsbyhonning fra Pederstrup:

Denne honning er fortrinsvis fra de blomstrende haver i landsbyen omkring Grantoftegaard.

Raps- og hvidtjørnshonning:

Honningen er fortrinsvis fra vores økologiske rapsmarker og blomstrene krat.

Blomsterhonning:

Vores blomsterhonning er fortrinsvis fra de blomstrende kolonihaver i Sommerbyen omkring Harrestrup.

Hvidkløverhonning:

Denne aromatiske honning er fortrinsvis fra vores blomstrende hvidkløvermarker.

 

Syltesager

Grantoftegaards syltesager er lavet med udgangspunkt i de grøntsager og urter vi har på vores egne marker. Alt dyrkes 100% økologisk af hensyn til både miljø, dyr og mennesker. Det betyder bl.a. at vi ikke sprøjter markerne med gift for at komme problemer som skadedyr og plantesygdomme til livs. I stedet arbejder vi sammen med naturens vilde dyr, planter og mikroorganismer for at gøre jorden sund og frugtbar. Vi bruger heller ingen kunstgødning men lader grøntsagerne vokse i deres eget tempo – dette giver mere smag. Grantoftegaards jorde udmærker sig ved, at være meget varierede med både sand-, ler-, mose- og overdrevsjord. Dette terroir bidrager med en stor smagsdiversitet, som gør vores syltesager til noget ganske særligt. Læs mere om Grantoftegaards jordbrug her (link til Grantoftegaards jordbrug).

Vi sylter  vores grøntsager og urter løbende over året mens grøntsagerne er allermest friske og smagfulde. I øjeblikket kan du finde følgende produkter på hylderne i gårdbutikken:

Pesto

Grantoftegaards pestoer findes i tre varianter: Ramsløg, persille og basilikum.
Pestoerne er lavet efter en simpel opskrift: Friske økologiske urter, mandler, koldpresset ekstra jomfru olivenolie, pecorino-ost, havsalt og sort peber. Nogle af vores pestoer er desuden smagt til med lidt frisk hvidløg for at få den helt rigtige smag fra middelhavskøkkenet. Med Grantoftegaards pestoer kan du forlænge sæsonen for de friske krydderurter. Pesto har utrolig mange anvendelsesmuligheder. Her er en lille håndfuld:

–  Rør den i creme fraiche eller skyr smagt til med salt og peber og brug den som dip.

–  Brug den som pålæg eller som spred i sandwichs.

–  Rør med lidt olivenolie og hvid balsamico og brug den som vinaigrette på en grøn salat.

–  Vend kartofler, bagte rodfrugter, dampede asparges eller nykogt pasta i pestoen.

–  Bland den i en suppe som et grønt pift.

–  Brug den som marinade til kylling eller fisk.

Syltede rødløg

Grantoftegaareds syltede rødløg er lavet af løg af sorten Red Baron som er sødlig og god både rå og syltet. Under syltningen bliver løgene bløde men bibeholder stadig sprødhed og bid. Prøv dem i din hjemmelavede hotdog eller sandwich og brug dem som tilbehør til varme kød- og grønsagsretter.

Grov remoulade

Grantoftegaards grove remoulade er lavet af sprøde, råsyltede grøntsager vendt i en krydret økologisk majonæse – whats not to like? Prøv vores remoulade på smørrebrød, som tilbehør til lune fiskefrikadeller eller i en hjemmelavet hotdog.

 

Kød og kødpålæg

Grantoftegaards kød stammer fra vores økologiske lam og kvæg. Dyrene kommer på græs i det tidlige forår og går ude hele sommeren. Her lever de af saftigt græs, vilde blomster og urter. Denne unikke sammensætning giver kødet en enestående smag. Samtidig får kødet en sundere fedtsammensætning og et højere vitaminindhold. Om vinteren går dyrene frit rundt i stalden i et tykt lag halm. De har hele tiden adgang til frisk vand og foder, der hovedsageligt består af økologisk hø og ensilage – 100% fri for GMO! Dyrene vokser derfor i et naturligt tempo. Vores dyr bliver slagtet på et lille slagteri i Slangerup, kun ca. tyve km fra Grantoftegaard. Det betyder mindre transporttid for dyrene og højere dyrevelfærd. Alt dette til sammen, giver kødet en udsøgt kvalitet – og det kan smages! Læs mere om Grantoftegaards dyr her (link til dyrene på Grantoftegaard)

Du kan købe vores kød i hele, halve og kvarte dyr via vores webshop (link til webshoppen). I cafébutikken kan du købe vores lamme- og oksekød som hakket kød og i diverse mindre udskæringer. Al kød er dybfrossent, da vi ikke har mulighed for at slagte vores dyr fra dag til dag.

Gravad okse

Grantoftegaards gravad okse er lavet af okseinderlår fra vores økologiske Limousine-kvæg. Kødet rulles i en blanding af havsalt, rørsukker og krydderier, så trækker det i en uge på køl inden vi skærer den ud i papirtynde skiver. Gravad okse er perfekt til tapas, i sandwich eller som pålæg. 

Snackpølse

Grantoftegaards snackpølser er små men smagen er bestemt ikke lille. De er lavet på basis af vores økologiske fårekød og smagt til med fx chili, paprika, hvidløg eller øl. Tag snackpølserne med i madpakken, på skovturen eller spis dem som snack til en kold øl.

Spegepølse

Grantoftegaards spegepølser er enten lavet af vores økologiske lammekød eller oksekød og smagt til med smagfulde krydderier og grønne urter som fx rosmarin, timian eller ramsløg. Spis den i skiver på nybagt rugbrød eller skær den i små tern, rist den gylden og sprød i lidt olie og brug den som topping på en cremet suppe.